© Fons Ludmilla Lacueva Canut
© Fons Ludmilla Lacueva Canut

Les declaracions que hem pogut escoltar del Sr. Manuel Valls, primer ministre francès, durant la seva visita a Andorra m’han fet pensar en un altre discurs que va tenir lloc fa prop de cent anys amb motiu de la vinguda del Delegat Permanent francès, Lambry, i que trobareu en la meva novel·la “L’home de mirada clara”.

Era el 8 d’agost de 1918 i la sala del Consell general era plena de gom a gom. Charles Romeu va declamar el següent:

“França no sap oblidar els interessos dels pobles petits que estan confiats a la seva protecció i vigilància, i va complint sempre els seus deures, per tot arreu.”

I va afegir també:

“Si! Visca Andorra. I més, per que visca, és precís conservar-la i mantenir-la en aquella situació que li ha valgut la seva llibertat secular, assegurar-la per la garantia dels seus prínceps. Que els bons andorrans, que sou tots, no descuidin mai que la salut i la prosperitat de les Valls estan estretament lligades a aquesta doble acció tutelar. Sí! Andorra viurà, sempre que conservi intacta la seva constitució tradicional i el respecte a l’Autoritat Superior, a qui incumbeix la defensa i la protecció del seu dret, dels seus privilegis, de la seva vida.”

 

© Ludmilla Lacueva Canut – L’home de mirada clara. Charles Romeu, veguer francès de 1887 a 1933