#Llibres & company 6.07.15 #Manderley for ever #Daphne du Maurier #Tatiana de Rosnay

Aquest estiu 2015 he encetat una col·laboració setmanal al programa Llibres & company dirigit per Lourdes Prat a Ràdio Nacional d’Andorra.

Cada setmana trobareu recomanacions de llibres i curiositats literàries que espero us entretinguin durant tot l’estiu.

 

Foto Lourdes Prat
Foto Lourdes Prat

Avui m’agradaria presentar-vos el llibre “Manderley for ever” de l’escriptora franco-anglesa Tatiana de Rosnay.

Amb aquest llibre, editat per Albin Michel i Héloïse d’Ormesson, l’escriptora canvia de registre i ens endinsa en la vida de la cèlebre escriptora Daphne de Maurier autora de la no menys cèlebre novel·la Rebecca, publicada el 1938 i venuda a més de trenta milions d’exemplars.

Recordareu la primera frase d’aquesta novel·la que és una de les més conegudes de la literatura i que deia “Ahir a la nit vaig somiar que tornava a Manderley”. La biografia reprèn el nom de la fantàstica mansió governada per una inquietant Mrs. Danvers i de Rosnay ens narra el retorn d’aquest escriptora desconeguda en molts aspectes.

Per als seguidors de Rebecca, trobareu una biografia fantàstica que ajuda a entendre la personalitat de Du Maurier i a fer paral·lelismes amb Rebecca. Tatiana de Rosnay ens endinsa en la vida complexa i turmentada d’aquesta escriptora on hi ha cabuda la passió, la gelosia, el desig i amb depressions quan es va fent gran i veu que les seves novel·les no repeteixen l’èxit de Rebecca.

Fem un viatge per la seva vida familiar amb uns pares actors, dues germanes i algunes persones que van tenir una gran influència sobre ella.

La seva gran passió va ser una casa, una obsessió com ho és Manderley. És tracta de Menabilly a la costa de Cornualla i no pararà fins poder llogar la casa que en farà el seu domini, el seu refugi i una gran font d’inspiració. L’èxit de Rebecca va ser tant gran que la gent s’apropava com si fos un lloc pelegrinatge, cosa que molestava a Du Maurier que era més aviat solitària.

El llibre ve acompanyat de diverses fotografies familiars i Tatiana de Rosnay, una fervent admiradora de l’escriptora va desplaçar-se a Anglaterra per conèixer les cases que van tenir una empremta en aquesta escriptora que volia sentir-se lliure per sobre de tot i trobava en l’escriptura el seu refugi. No li agradava gens donar entrevistes i així es va forjar el misteri sobre aquest gran personatge. Cal remarcar que va escriure una trentena de llibres però Rebecca continua sent el llibre pel qual sempre serà recordada.

Aquesta biografia és de lectura molt amena i ens transporta en aquella Anglaterra de classes i tradicions. I per damunt de tot ens permet entrar en els pensaments de Daphne du Maurier i en especial la barreja de felicitat i tortura que sentia amb l’escriptura.

El que és interessant també i que explica Tatiana de Rosnay és que les traduccions que es van fer van censurar algun que altre passatge i en particular quan la veritat esclata sobre Rebecca i les visites del seus amants. A l’època no es veia amb bons ulls per la qual cosa van decidir retallar-los cosa que a la versió anglesa no va passar. Albin Michel ha reprès la versió original i n’ha tornat a fer una traducció que els amants de Rebecca podran rellegir aquest estiu.

És una lectura fins i tot interessant però als que no són fans seus perquè ens retraça una Anglaterra i una manera de viure ja desaparegudes. I entens sobretot aquesta foscor de Rebecca i de la cosina Raquel perquè ella mateixa era complexa i tenia aquests pensaments obscurs.

Si vols escoltar l’àudio clica a continuació: 

2 thoughts on “#Llibres & company 6.07.15 #Manderley for ever #Daphne du Maurier #Tatiana de Rosnay

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: