#Llibres & Company 1.09.2015 # Downton Abbey # Royal Society

foto LLC downton abbeyAvui us parlaré de  dos llibres fantàstics sobre la sèrie de televisió Downton Abbey, creada i escrita per Julian Fellowes, guanyador d’un oscar pel seu guió de la pel·lícula Gosford Park.

La sèrie s’inicia el 1912 al voltant de la família aristocràtica del comte Grantham, la seva dona, les tres filles i la seva mare, la magnífica actriu Maggie Smith. També hi tenen cabuda els membres del servei. En el primer llibre, Cròniques de Downton Abbey – una nova era, esplèndidament editat en anglès per Collins, trobem la presentació de cada personatge amb els seus somnis, ambicions i decepcions després de la Primera Guerra Mundial. I sobretot veiem la seva vida al impressionant castell de Downton Abbey. Aquest llibre ens ajuda a conèixer-los millor i sobretot com es presenta la diferència de classes. Veiem des de les rutines diàries amb la organització des les tasques, la roba tant de la família com del servei, joies, festes i manera de viure com la presentació de les taules i menús, el tot supervisat per la governanta i el majordom.

El segon llibre s’anomena Un any a la vida de Dowton Abbey editat per Headline i és també un petit tresor. Veiem mes a mes, i seguint les estacions de l’any quina és la vida de les persones que viuen a Downton, quina roba porten i el menjar de temporada i ornamentacions de taula amb les fruites. Ens expliquen el ball de debutants a principis dels anys 20 al palau reial i comenten la inauguració de l’Exposició de l’Imperi Britànic del 1924, amb la primera gravació de discurs reial que tots els habitants de Downton escolten emocionats.

Aquests dos llibres ens porten en un ambient històricament contextualitzat i cada detall té la seva importància. En això, els anglesos són uns grans mestres. És una lectura molt recomanable no només per als fans de la sèrie. I si en voleu saber més sobre la història del castell que en realitat es diu Highclere Castle podeu fer-ho al seu web www.highclerecastle.co.uk

Per acabar, i sense deixar Anglaterra, parlem de la Royal Society of Litterature que té la seva seu a la magnífica Somerset House de Londres on des de fa uns 200 anys s’ha alimentat de la millor literatura anglesa. S’organitzen xerrades, tallers literaris, s’atorguen premis i en general s’organitzen esdeveniments per donar suport als escriptors. És una societat caritativa independent que no rep fons públics i tira endavant els seus projectes amb les aportacions dels seus membres. I el que és més sorprenent és que al seu web demanen que deixis un llegat per a la literatura. És a dir, que al moment de fer el testament els amants de la literatura han de recordar de deixar-los un “regal” monetari per ajudar a la salvaguarda del futur de l’organització que ha estat i continua sent la inspiració per a generacions d’escriptors i lectors anglesos. En fi, els amants de la literatura ara ja saben que poden incloure aquesta ajuda a les seves últimes voluntats.

Si vols escoltar l’àudio clica a continuació:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: