foto

 Mr. Selfridge de Lindy Woodhead, de l’editorial punto de lectura, i en el qual s’ha basat la sèrie de televisió és la meva proposta per avui. És la història de Harry Gordon Selfridge, un home que va revolucionar la forma de comprar i que tothom titllava de boig però que va saber despertar la passió del consum.

No és només una biografia sinó és un llibre molt interessant que ens endinsa en la història del comerç a Estats Units durant la segona meitat del segle XIX i a Anglaterra al segle XX i relata de manera molt viva el context polític, social i econòmic.

Després de 25 anys treballant a Marshall Field de Chicago, Harry Gordon Selfridge va fer les maletes i se’n va anar amb la família a Anglaterra on el 1909 va obrir les portes dels grans magatzems Selfridges de Londres en mig d’una gran campanya publicitària Encara avui és impressionant veure l’edifici d’estil eduardià amb les seves imponents columnes que es troba a Oxford Street. Continua essent un establiment de mides descomunals com ho era en Selfridge que era un home avançat en el seu temps, portador de canvi i divertiment en les compres.

Coses que avui ens semblen normals, va ser en Selfridge qui les va inventar com la idea de posar el departament de perfumeria i cosmètica a l’entrada dels grans magatzems o d’establir dies de rebaixes o promocions. Va ser també un pioner en la posada en escena dels aparadors que els va fer descomunals i atractius, unes grans obres d’art. Va entendre més que ningú la importància de la publicitat i va invertir sumes importants per arribar a tots els públics. Ell mateix va esdevenir una celebritat i qui millor per vantar les excel·lències d’aquest establiment. De fet era com un nen petit amb una imaginació desbordant i, en una època on no hi havia ni ràdio ni televisió, organitzava als seus grans magatzems tota mena de divertiments que fascinaven als clients.

Al llibre hi trobem també fotografies de l’album familiar i d’una manera de viure amb tota mena de luxes. Harry Gordon Selfridge veia massa gran i no hi havia res que li pogués impedir aconseguir el que volia. Però va portar una vida tumultuosa, amb dones, carreres de cavalls i joc, i el seu excèntric i opulent estil de vida va endeutar el negoci que amb la Gran Depressió va acabar de malmetre el patrimoni durant la dècada dels anys 1930. Després d’haver viscut en castells i haver repartit diners sense límit, va morir pobre i vivint en un petit apartament.

Si vols escoltar l’àudio clica a continuació:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: