# Calendari d’advent 2016 # Etiquetes de maleta # Els pioners de l’hoteleria andorrana

© Ludmilla Lacueva Canut
© Ludmilla Lacueva Canut

No us perdeu, a partir de demà, el Segon calendari d’advent de Llibreria de pioners. (Si no vareu tenir l’oportunitat de veure el calendari de l’any passat on es mostraven les felicitacions antigues dels pioners de l’hoteleria andorrana. Cliqueu a:  http://wp.me/P5IOiw-sH

De l’1 al 25 de desembre de 2016 podrem admirar etiquetes de maleta de diverses èpoques dels hotels andorrans. Una mirada històrica sobre l’evolució del disseny dels establiments dels pioners de l’hoteleria andorrana que aniran canviant i modernitzant-se

Les etiquetes de maleta eren el símbol d’un estatus, de gent privilegiada i benestant en temps on viatjar era un luxe reservat per a pocs afortunats. Els seus orígens provenen de finals del segle XIX i ben aviat els grans hotels i palaces europeus elaboren les seves etiquetes, dissenyades sovint per grans dibuixants, que esdevenen una eina més de publicitat. Amb un cop d’ull, qualsevol conserge de gran hotel que recepcionava l’equipatge d’un viatger sabia la categoria d’aquest solament mirant les etiquetes i l’emplaçament d’aquestes.

Tot i així, a Andorra, les etiquetes de maletes van aparèixer en la majoria dels casos a partir dels anys 1950 degut al increment de nous visitants i amb el naixement de nous hotels destacables per la seva arquitectura com l’Andorra Park Hotel, l’Hotel Casamanya, l’Hotel La Terrassa, l’Hotel Santa Anna amb tot tipus d’avenços moderns. I d’altres existents que es renoven i construeixen annexos com l’Hotel Bonell de Soldeu que estava pintat de color vermellós, l’hotel Oros, etc. En general les etiquetes duen el nom de l’hotel i inclou un logotip o dibuix de la façana. És usual que s’hi afegeixi l’altitud, la parròquia i més endavant el número de telèfon. En alguns casos figura el nom de la impremta i dibuixant, aquest últim més rarament.

A mida que van passant els anys i el turisme coneix un auge espectacular els hotels van adaptant el disseny de les seves etiquetes que van modernitzant. Podem trobar un mateix model d’etiqueta amb diversos colors. També és usual que reprodueixin algun símbol del país o muntanyes.

Esperem que us agradi aquesta Segona edició del calendari d’advent de Llibreria de pioners!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: