#  Els coetanis de l’home de mirada clara # Charles Romeu # Léon Bourgeois # Ruban violet # Palmes d’officier d’académie

foto-ruban-violetEl 1890, la premsa es fa ressò d’una bona notícia. Ens diuen que Charles Romeu ha rebut de mans del ministre d’Instrucció Pública, Léon Bourgeois, el ruban violet a l’atorgar-li les Palmes d’officier d’académie que recompensa els serveis prestats a l’ensenyament o a la difusió de la cultura francesa al món. A la IIIa República, la insígnia és metàl·lica amb unes fulles de llorer i d’olivera el tot sostingut per una cinta violeta.

Un gran honor que Charles Romeu sap apreciar profusament al rebre-ho de mans del conegut ministre de l’Interior que alhora té atribuïda la cartera d’Instrucció pública i de Belles Arts.

Léon Bourgeois tindrà una carrera política amb càrrecs prestigiosos com el de prefecte, diputat, senador, ministre amb les carteres d’Interior, d’Instrucció pública i de Belles Arts, de Justícia, de Treball, d’Afers Estrangers, d’Estat. Seguiran el de President del Consell, de la Lliga de l’ensenyament, de la Cambra de Diputats, del Senat, del Conservatori Nacional de les Arts i Oficis. Sense oblidar la seva participació com a membre del tribunal d’arbitratge de la Haia, delegat de França a les conferències de Pau de la mateixa ciutat i primer president de la Societat de les Nacions. Tots aquests càrrecs tindran com a consagració l’atorgament del Premi Nobel de la pau el 1920.

leon_bourgeoisPerò tornem al 1890. En la cerimònia d’entrega de la insígnia, Léon Bourgeois felicita a Charles Romeu per l’ús intel·ligent i la dedicació que ha donat a l’Administració francesa en el seu afany de pacificació de les Valls d’Andorra estenent al mateix temps la influència francesa. En les delicades funcions que li han estat confiades, ha realçat el prestigi de França i ha fet desaparèixer les idees preconcebudes que existien en contra d’ells. El desenvolupament de la instrucció, que ha seguit amb dinamisme Charles Romeu, completarà l’obra que ha començat tan bé.

El ministre de la Instrucció Pública segueix amb el seu discurs glossant les accions ben intencionades de Romeu i destaca que el Govern de la República ho sap i li agraeix. Léon Bourgeois està content de donar-li en el seu nom aquest testimoni de satisfacció amb el ruban violet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: